Fråga mäklaren

En bostadsaffär en stor och viktig händelse som måste göras upp med insyn och trygghet för alla parter.

Har du frågor om en bostadsaffär eller allmänna funderingar som rör bostadsmarknaden? Här publiceras vanliga frågor som våra erfarna mäklare har fått svara på. Har du några egna frågor eller funderingar, tvivla inte på att kontakta ditt lokala Landgrenkontor.

Frågor & svar

Vad kostar en mäklare?

Det beror på vad man säljer, hus/bostadsrätt samt storlek. Det kan även variera beroende på vilken byrå man väljer att sälja med. Kontakta oss för att ta reda på priset för just din bostad.

Vad ska man kika på i en årsredovisning?

I årsredovisningen kan det vara bra att se över följande:

  • Kolla på lånen – bindningstid och räntesats.
  • Om det är en tomträtt eller friköpt. Om det är en tomträtt – när löper i sådant fall tomträttsavtalet ut? Detta bör man kolla för att om tomrättsavtalet ska förnyas kommer tomträttsavgälden förändras, alltså kostnaden som föreningen betalar för tomten till kommunen. Tomträttsavgälden regleras regelbundet och fastställs med utgångspunkt från tomtens markvärde och en avgäldsränta. I samband med reglering av avgälden för tomträtter upplåtna för flerfamiljshus gör kommunen en särskild värdering av marken i varje enskilt fall, därför kan man inte räkna ut vad nästa avgäld kommer bli.
  • Vilka renoveringar och underhåll som är utföra och vilket årtal dessa gjordes.
  • Vilka renoveringar och underhåll som är planerade – hur kommer dessa finansieras?
  • Eventuella avgiftshöjningar.
  • Om föreningen är äkta eller oäkta. Det är ofta så att det är en annan skattesats för de som bor i en oäkta förening, istället för att skatta 22 % vid vinst av bostaden vid försäljning så skattar man 30 % och man även komma att bli skattad under tiden som man bor i föreningen.

Hur lång tid tar det att sälja en bostad?

Det beror på hur marknaden ser ut och vad man säljer.

När är det bäst att sälja?

Det bästa är att känna av marknaden och därför göra bostaden säljklar så att den kan läggas ut när marknaden är som bäst för just din bostad.