Mäklarbarometern gammal redan när den släpps

I förrgår släpptes SBABs stora Mäklarbarometer där banken slog fast att det är fortsatt uppåt för storstadsregionernas bostadsmarknader och framför allt i Malmö. Något som var sant för åtta veckor sedan.
– Mina mäklare säger att vi ser ett trendbrott nu. Det är mindre påringningar, mindre anmälda för visningarna och mindre folk på visningarna, säger Peter Landgren, vd på Landgren i Malmö.

SBABs Mäklarbarometer baseras på en kvartalsvis enkät till fastighetsmäklare i Stockholms-, Göteborgs-, och Malmöregionen. Ofta brukar den innehålla intressanta indikationer på vad som händer inom mäklarbranschen men den senaste som släpptes i förrgår känns gammal redan när den släpptes. Malmö pekas ut som den region med starkast prisutveckling och högt tryck på bostäderna. Något mäklarna på Landgren håller med om, om det varit för åtta veckor sedan.
– Historiskt sett så är det fortfarande bra med intresse men det ökar inte i den takten som det kan göra. Det är sant att budgivningen i Malmö har accelererat tidigare men vi är inte i det läget nu, säger Peter Landgren.

Den stora anledningen till det här är minskat utbud. Något som även Mäklarbarometern pekar på.
– Det har varit en lång period med dålig tillgång på bostäder. Till slut tappar köparna sugen att gå på visningar. Antingen är utbudet minimalt eller så sticker priserna iväg direkt, säger Peter Landgren.

Problemet med årets första Mäklarbarometer är att undersökningen gjorts för tidigt. Ingen nekar till att marknaden i Malmö-regionen varit het, men som det ser ut i dag, när Mäklarbarometern landar i många inkorgar, är läget annorlunda.
– Jag känner inte att den här rapporten stämmer överens med verkligheten. Marknaden är verkligen inte så het som man gör gällande. Men de affärerna vi skrev i veckan kommer inte att synas förrän i nästa rapport. Vi får fortfarande bra priser för våra objekt men det är inte alls samma tryck som tidigare, säger Peter Landgren.

Samtidigt som folk skriker efter intressanta bostäder på marknaden sitter många och väntar med att lägga ut sina bostäder till försäljning. Sommaren ses traditionellt som en sämre period att sälja bostäder under, och många väntar istället till hösten. Något som kan visa sig vara ett misstag.
– Vi ser att många nyproduktioner som hade sin byggstart för två år sedan är redo för inflyttning under hösten och nästa vår. Vi vet också att de flesta som flyttar dit redan är boende i regionen och vi kommer att se ett helt annat utbud och konkurrens till hösten, säger Peter Landgren.